į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
NAUJIENOS
2015-01-20. Svėdasietiškas šiupinėlis

Elvis gyvas


Austrų kapitalo konditerijos cecho " Crustum" Kauno Akropolyje kepėjui, svėdasiškiui Dariui Guobiui fantazijos nestinga - jam rūpinantis rokenrolo karaliaus Elvio Preslio ( 1935 - 1977) 80-čio proga buvo iškepta bandučių su užrašu " Love me tender", o kepyklėlės užeigoje visą dieną skambėjo geriausia legendinio dainininko muzika. Susidomėjimas didelis, nors ir rodosi rokenrolo epocha ganėtinai nutolusi, bet daugybė žmonių nuolat prisimena tuos auksinius laikus ir klausosi roko klasika tapusios muzikos.


Skelbimų lentoje - linksmybės ir įdomybės


Senutėlė, kaip ir dera turtingam kultūros istorija, bohemiškam miesteliui apskrita, skelbimų lenta beveik visada net pasišiaušusi nuo vis kabinamų, apiplėšytų, styrančių tarsi lopiniai, įvairiausių spalvų ir dydžių lapelių - skelbimų. Čia susipina ir verslas, ir pramogos ir ūkio dalykai ir tradicijos ir asmeniškumai. Žuvys, obuoliai, miškas, namai, remontininkai, mikliąsias paskolas teikiantys, į jogos užsiėmimus bendruomenininkai kviečiantys ir muzikantai...


Kas gi tie muzikantai geltonuojantys, kaip kokie išrinktieji mažu lapeliu. O gi tie, kurie " muzikuoja" per laidotuves ir metines, sugalvok gi taip linksmai pasivadinti, na ir nelinksma, nes tokie savo vargonėlius išsitraukę tampa tikriausiais tradicijų laužytojais.. Svėdasų giedotojai dar muzikantais nesivadina.


Prašoma padėti surasti, matyt kovinį, tarsi pantera juodą katiną - be apatinės ilties ir apkandžiota ausimi. Dailia rašysena malonus lapelis skelbia, kad parduodamas raudonas veislinis gaidys - pasirodo vietinis poetas ūkiško įkvėpimo sugautas tokių paukštelių nusipirko daugiau negu reikia.


Miestelyje yra dar dvi skelbimų lentos bet jos jau ne tokios įdomios. Naujausia afiša skelbia, kad atvažiuoja koncertuoti Radži.
 

Bibliotekos šviesa

 

Svėdasų bibliotekoje pernai lankėsi - skaitė knygas, laikraščius, įvairios informacijos ieškojo, kompiuteriais ir internetu naudojosi 811 skaitytojų, bibliotekos fondą sudaro 10163 knygos,


2014 metais įsigyta 473 naujos knygos. net 175 iš jų nupirktos už didžiųjų bibliotekos rėmėjų Rūtos ir Petro Baronų lėšas, 70 padovanojo smulkesni rėmėjai, o likusios gautos iš centrinės Anykščių bibliotekos. Pasak bibliotekininkių Dalios ir Astos svėdasiškai labiausiai mėgsta skaityti detektyvines ir meilės knygas.

 

Skaitomiausi Sandros Braun, Tess Gerritsen, Mary Higgins Clark, Aleksandros Marininos kūriniai. Įdomu, kad pagyvenę vyrai pernai labai susidomėjo knygomis apie karą, tokios literatūros labai stinga, tai gelbėjasi net skaitydami užsilikusias senutėles iš serijos " Drąsiųjų keliai". Apyvartinės ir biografinės knygos - žmonės teiraujasi kada gi gaus ir iš viso ar gaus bibliotekoje knygą " Raudonoji Dalia".


Knygų Kalėdų akcija taip pat buvo sėkminga - bibliotekai padovanotos 57 knygos, ir taip daug kas suvokia, kad knygas reikia ne išmesti ar sudeginti bet dovanoti bibliotekai. Koks grožis - 1957 - ųjų laidos Fenimoro Kuperio " Pėdsekys". Nors Lietuvoje ekonomika, gerbūvis, kaip skelbiama augo, bet periodinių leidinių bibliotekoje šiemet sumažėjo - po penketą žurnalų ir laikraščių : " Anykšta", " Šilelis", " Lietuvos Rytas", Valstiečių Laikraštis", " Kaimo Laikraštis", " JIs ir Ji", " Šeimininkė" ir trys žurnalėliai vaikams.

Raimondas Guobis