į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
NAUJIENOS
2015-02-01. Kronika svėdasinė

Raimondas Guobis
Kronika svėdasinė

(tęsinys)


Radžio šimtinė
Po Lietuvą keliaujantis ir su Birute Dambrauskaite koncertuojantis čigonų kilmės dainininkas, masių numylėtinis Radžis Aleksandrovičius - Radži užsuko ir į Svėdasus. Apie 4 - 5 eurus kainavę bilietai, svėdasiškių atmintis kai vaikų namuose augęs čigoniukas vaikystėje kartu su globėja lankydavosi, atostogaudavo mūsų miestelyje ir net šimtas žiūrovų.

 

Šioks toks šviesų žaismas, stiprus garsas, populiarios melodijos ir didis publikos pageidavimas: " Ką daryt, ką daryt?.." Publika įvairiausia net klebonas ir seniūnas su šeimyna. Solistai buvo sumanę nakvoti Svėdasuose, " Žalvytės" namai jau buvo pasirengę juos priimti, bet šitie apsigalvojo ir gūdų vakarą iškeliavo į Zarasus.          Irmos Randakevičienės nuotr.


"Klapčiukai"
Šiemet pirmajai komunijai besiruošiantys, vadovaujant Nijolei Braukylienei ir Janinai Krasauskienei papildomai katekizmų besimokantys bažnyčioje sekmadieniais dalyvauja pamaldose. Parapijiečius džiugina ketekizuojami berniukai, kartais jų net septynetas, pasirėdę baltomis kamžutėmis patarnauja klebonui prie altoriaus kaip klapčiukai. Žinoma jie nei psalmyno , nei aukojimo taurės nenešioja, varpeliais neskambina bet viskam ateis laikas.Tarsi buvo išgirstas buvusio klebono kan. Vlado Rabašausko pastebėjimas, kad ugdant pašaukimą kunigystei berniukus nuo mažens reikia " pratinti prie altoriaus". Daugiau pasaulio matę pastebi, kad galėtų Šv. Mišiose patarnauti ir mergaitės, kaip tai jauku ir pasigėrėtina jau prieš penkiolika metų teko matyti Italijoje.


Bunda jau Baltija
Tarsi patvirtindami, kad Lietuva jūrinė valstybė, kad mes turime teisę, net privalome nuolatos pajūrin nukeliauti ir nuolatos valgyti Baltijoje sugautą žuvį, praeitą sekmadienį Svėdasų miestelio turgavietėje prekybą pradėjo tikri žuvų karaliai. Baltas, judrus autotransporteris - šaldytuvas, atsiveriantis savo vitrinomis, kuriose puikavosi daugiau nei 30 rūšių jūros žuvis: jūrinės lydekos, ungurinės negės, karališkosios lydekos, asomatinė skumbrė, didysis ešerys, šamo filė, didžioji strimėlė, marių ešerys, Kapitono filė, žuvies kotletai, šviežiais agurkėliais kvepiančios puikiausios stintos...

 

Patyrusi, stilinga, maloni su pirkėjais pirklė Bronislava išsitarė, kad prekiaujanti jau daugiau nei dvidešimt metų, kad ji iš Kintų, kad labai patinka darbuotis Anykščiuose, pastebėjo, kad į tokius mažus miestelius jie nevažiuojantys, tačiau svėdasiškiai tiek gyvai domėjosi ir jūros gėrybes pirko, kad nuo šiol čia atvyks kiekvieną sekmadienį. Nebereikės keliauti į didelius miestus žuvies nusipirkti, na ir kainos čia žemesnės: Utenoje stintos po 4, 90 euro, o čia - 4, 60 - šis tas. bene brangiausia čia asomatinė skumbrė - 7, 40 euro, o pigiausia atlantinė silkė - 2, 58 euro.Tad prieš pamaldas ar jau po jų visi pas ponią Bronislavą. Jūrų žuvį valgyti skanu ir sveika.


Prie mėsos reik drąsos
Kvapnu, jauku, gražu, lietuviška kiekvieną sekmadienį sustoti prie turguje rūkytais gaminiais prekiaujančios rokiškėnės Ingridos. ji penkias dienas savaitėje keliauja po Rytų Aukštaitiją, po miestelius aplink Rokiškį - Kamajus, Aukštakalnį, Pandėlį, Dusetas, pasiekia net Zarasus, o Svėdasai - piečiausias taškas. Ir visai netiesa, kad prie mėsos reik drąsos - padrąsina ir kviečia geros pardavėjos akys ir nuoširdi šypsena - teiraukis, ragauk, jei moki derėkis ir nupirkęs skaniai valgyk į savo lietuvišką prigimtį ir sveikatą. Labiausiai gi perkamos tikros rūkytos dešros, kumpis ir nepakeičiamas lietuvio maistas lašiniai. Lašiniai čia paklausiausi. Visi pirkime pas Ingridą.