į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
NAUJIENOS
2015-04-28. Kapitalizmas Butėnų palaukėje

Į tokiu žaismingu pavadinimu pakrikštytą, bet visai rimtą renginį, šeštadienį pakvietė Svėdasų biblioteka. Nors rengėjai  jį  kukliai pavadino popiete,  bet iš esmės tai buvo mažytė istorinė konferencija, skirta Svėdasų krašto pramonininkui Antanui Šukiui ir kitiems tarpukario stambesnio verslo pionieriams atminti.

 

Pagrindinis šio renginio užmanytojas ir organizatorius muziejinikas Raimondas GUOBIS paskaitė pranešimą apie brolių Šukių terpentino, deguto ir anglių gamyklos atsiradimo istoriją Butėnuose ir Čiukuose, bei kitas svėdasietiško verslo įdomybės tarpukariu.

 

Pranešimus skaitė ir kiti renginio dalyviai, atvykę iš kitų kraštų. Štai Rokiškio krašto muziejus direktorius Giedrius KUJELIS apžvelgė pramonės ir stambesnio verslo padėtį tuometinėje Rokiškio apskrityje tarpukariu, Egidijus MUSTEIKIS supažindino su deguto degimo edukaciniais bandymais Arklio muziejuje... 

 

Renginys įsimintinas tuo, kad parodė, jog krašto istorija, pateikta gyvu žodžiu, įgauna visai kitą, nepakartojamą skambesį ir verčia susimąstyti, o kiek gi mūsų krašte yra ne verslinikų-biznierių, o  verslininkų-asmenybių kaip Antanas Šukys, apie kuriuos mūsų anūkai rengs tokias konferencijas.  Ir apskritai, kokį istorinį pėdsaką paliksime mes kiekvienas savojo krašto gerovės kūrime...

 

Renginį ruošė Svėdasų bibliotekininkės Asta MEDINIENĖ ir Dalia PAULAVIČIENĖ, dalyvavo vietinė bendruomenė, o renginį rėmė Anykščių kredito unija ir kiti geri žmonės.