į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
NAUJIENOS
2015-11-25. "ATVERKIME DURIS NEFORMALIAM UGDYMUI“

Tarptautinis projektas pagal Erasmus+ programą „Atverkime duris neformaliam ugdymui”,  kurį vykdo 8 institucijos (3 iš Rumunijos ir po vieną iš Graikijos, Nyderlandų, Lenkijos, Turkijos ir mūsų Svėdasų Juozo Tumo-Vaižganto gimnazija), pradėjo savo antruosius veiklos metus. Didžiausias dėmesys projekto metu skiriamas neformalių ugdymo metodų taikymui formaliajame ugdyme, naujo pedagogų požiūrio į nemotyvuotus mokinius formavimui, bendravimui ir bendradarbiavimui, pasidalinimui gerąja patirtimi, užsienio kalbos ir IKT įgūdžių tobulinimui, kultūriniam tobulėjimui.

 

Pirmoji išvyka buvo į Nyderlandus, į mokytojų kvalifikacijos kėlimo kursus, kur partneriai iš suaugusių mokymo organizacijos QUARTER MEDIATION pravedė mokymus tema ,,Kaip naudoti neformalius ugdymo metodus formaliajame ugdyme”. Į šiuos kursus vyko projekto koordinatorė anglų kalbos mokytoja J. Garbauskienė ir projekto darbo grupės narė informacinių technologijų mokytoja A. Fjellbirkeland.

 

Iš viso jau įvyko trys projekto dalyvių susitikimai.  Pirmasis partnerių susitikimas vyko Graikijoje, Trikaloje, kur pagrindinis dėmesys buvo skiriamas IKT panaudojimui ugdymo procese. Šiame susitikime dalyvavo J. Garbauskienė, A. Fjellbirkeland ir J. Gutmanienė.

 

Į antrąjį susitikimą Lietuvoje, kuris vyko rugpjūčio 25-27 d.d., atvyko 17 projekto dalyvių. Šio susitikimo pagrindinis tikslas buvo tarpinės ataskaitos rašymas ir antrojo projekto etapo veiklų ir darbų planavimas.

Spalio 25-29 dienomis įvyko trečiasis Erasmus+ projekto ,,Atverkime duris neformaliam ugdymui" partnerių susitikimas. Jis vyko Konya mieste, Turkijoje. Jame dalyvavo mokytojos J.Garbauskienė, G.Gvozdaitė, O Banienė ir J.Sirgėdienė.

 

Išvykos metu aplankėme mūsų partnerių mokyklą, susitikome su mokyklos direktoriumi, mokytojais bei mokiniais. Neįprasta buvo tai, kad iki pietų pamokos vyksta mergaitėms, o po pietų - berniukams. Vėliau vykome į susitikimą su Konya miesto meru. Jis papasakojo, kad didelis dėmesys skiriamas tiek suaugusiųjų, tiek vaikų užimtumui - organizuojami įvairūs kursai, kurių metu galima mokytis įvairių kalbų, rankdarbių, darbo su kompiuteriu. Apsilankėme menų centre, kuriame ne tik vyksta užsiėmimai, bet parduodami jau baigti darbai. Ten ir mes išbandėme piešimą ant vandens.

 

Didelį įspūdį padarė labai modernus Mokslo centras. Jame sudarytos sąlygos pravesti įdomias istorijos, biologijos, geografijos, fizikos pamokas: galima patirti, koks jausmas, vykstant 6 balų žemės drebėjimui, vizualiai pamatyti, kaip veikia pagrindiniai žmogaus organai, kiek sunaudojame vandens per tam tikrą laiką ir kt.

 

Neišdildomus įspūdžius paliko Kapadokija. Tai – stulbinančio grožio geologinis stebuklas, regionas, kuris vadinamas svajonių šalimi. Jame susilieja nuostabi gamta ir turtinga istorija. Kapadokijoje gausu neįtikėtinos formos kalvų, urvų, sudėtingų tunelių sistemų, sudarančių ištisus požeminius miestus.

 

Susitikimo metu aptarėme būsimas projekto veiklas ir darbus, kuriuos turėsime atlikti iki paskutinio projekto susitikimo Rumunijoje. Smagu buvo prisiminti viešnagę Lietuvoje. Džiaugėmės vėl susitikę Turkijoje.

J. Garbauskienė

J. Sirgėdienė