į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
NAUJIENOS
2016-03-29. Teoriškai arklys – praktiškai neveža...

2015 m. lapkričio 26 d. Lietuvos Respublikos Seimas skubos tvarka priėmė LR Vyriausybės inicijuotą Užsieniečių teisinės padėties įstatymo pakeitimo įstatymą, kuriuo sukurtas teisinis pagrindas nelegalių imigrantų perkėlimui į Lietuvą. Jau kitą dieną šį įstatymą pasirašė prezidentė Dalia Grybauskaitė, nors specialistų nuomone, jis prieštarauja kai kuriems galiojantiems teisės aktams ir LR Konstitucijai. Šiomis pataisomis Lietuva įsipareigoja per 24 val. suteikti leidimą gyventi bet kuriam nelegalui, tačiau neįpareigoja jų sakyti tiesą, suteikia atvykėliams laisvę be leidimo keliauti kur nori ir netgi neteisėtai išvykti iš Lietuvos. Pateikti informaciją Jungtinėms Tautoms apie nelegalus įsipareigojame tik gavę pačių nelegalų sutikimą.

 

 Respublikos visuomenininkai padėjo parašų rinkimo akciją dėl šio ydingo įstatymo atšaukimo. Pavyko pakalbinti visuomeninio judėjimo „Piliečių sąšauka „Už dorą ir tautą“ atstovą Valentiną REPŠĮ, renkantį palaikančiųjų  akciją parašus Anykščiuose.

 

– Koks Jūsų požiūris į šią iniciatyvą?

 

– Teoriškai arklys – praktiškai neveža, aš taip galėčiau apibūdinti Seimo priimtą Užsieniečių teisinės padėties įstatymo pakeitimo įstatymą,  dėl kurio šalies visuomenininkai pradėjo parašų rinkimo akciją.

Dabar negalėčiau pasakyti, ar ši akcija ką nors duos, antrą vertus, mes neturime kito pasirinkimo.  Jeigu nieko nesiimsime, su mumis valdžia ir toliau darys ką norės.

 

Rinkti parašus nėra lengvas darbas.  Gal kam atrodo, kad žmogui nesunku pasirašyti. Ir dar – didelis skirtumas vykdyti akciją dideliame  mieste ir apmirusiose kaimo vietovėse.  Nuklampoji iki sodybos, o ji – negyvenama. Jei randi kokį senuką, tai neįsileidžia - bijo. O jeigu ir pavyksta įsiprašyti, tai pusvalandį tenka aiškinti, kas, kaip ir kodėl, nes žiniasklaida (radijas, televizija, spauda) apie tai beveik nekalba.

 

Per dieną surenki kelis parašus, o jautiesi, lyg visą laiką būtum malkas skaldęs. Mieste ne ką geriau – dabar daug kur laiptinėse kodinės durys. Dieną žmonės darbe, o vakare kiek gi to laiko – juk nesibrazdinsi iki vėlumos. Belieka gatvė. Bet ne kiekvienas su savimi  turi dokumentą, be to parašų lapą reikia kažkur patogiau pasidėti. Neaiškius parašus VRK  dažnai išbrokuoja.

 

– Gal nieko tais parašais nepakeisim, o kokia Jūsų nuomonė?

 

– Tai ne visai tiesa. Prisiminkim, kiek baimės įvarėm surinkę 320 000 parašų po Žemės referendumo iniciatyva. Nors patį referendumą valdžiai ir pavyko sužlugdyti, bet vis dėlto skubos tvarka turėjo priimti saugiklių įstatymą.

 

– Kas iš to, kad pavyks pakeisti šį vieną įstatymą – per kadenciją panašių buvo priimtas  ne vienas.

 

– Šįkart čia svarbiausia pats parašų surinkimo faktas. Po Žemės referendumo - tai būtų dar vienas rimtas signalas valdžiai, kad „runkeliai” jau pradeda atsibusti. „Ant nosies“ rinkimai. Pagal Seimo reakciją į mūsų parašus, pamatytume, už ką nebebalsuoti.

 

– Pesimistai mano, kad rinkimais nieko nebepakeisim, kad valdžia jau galutinai įsigalėjo, nes užkirto kelią į Seimą visuomeniniams komitetams, pasisavino teisę nebeleisti referendumų, į mitingus nebekreipia jokio dėmesio.

 

– Nors mūsų galimybės gerokai apkarpytos, bet dar šiek tiek liko įstatyminių priemonių Seimui „pravalyti“. Bent jau nuo tų, kurių sėdynės priaugo prie kėdžių ir kurie  Seime balsuoja už Lietuvai žalingus įstatymus. Tiesa,  šias priemones  atskleisti dar anksti, nes Seimas, ko gero, suspėtų ir joms užkirsti kelią. Įspūdingas  parašų surinkimo rezultatas leistų spręsti, ar šias priemones galima panaudoti jau šiuose rinkimuose, ar pasitaupyti dar sekantiems.

 

– Kiti rinkimai dar negreitai, o pasaulio įvykiai vystosi labai sparčiai. Ką siūlytumėt daryti?

 

– Iš tiesų, jau šie rinkimai, ko gero, ir yra paskutinis šansas pradėti permainas, todėl visą dėmesį reikia sutelkti į juos. Užtenka sėdėti prie televizoriaus ir burnoti ant valdžios  – laikas keltis nuo sofos ir pradėti veikti. Kiekvieno iš mūsų  parašas ir yra toks konkretus veiksmas. O kol kas siūlau sekti tinklalapį www.b3g.lt . Per jį galima pasirašyti internetu bei sužinoti kitą aktualią informaciją apie vykdomą akciją.

 

Pasirašymas internetu čia 

„Šilelis“