į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
NAUJIENOS
2021-04-20. LTV PANORAMOS APŽVALGA


Panorama

 

Kaip diena, taip naujiena. Pusė milijono Lietuvos gyventojų jau paskiepyta. Viruso plitimui tai nepadarė jokio poveikio. Virusas plinta, norinčių skiepytis skaičius mažėja. Žmonės nepatiklūs – netiki, kad skiepų nauda nusveria žalą. Vaistų agentūra galvoja kitaip – nauda vaistų gamintojams keleriopai pranoksta žalą. O šalutinį poveikį galite pajusti ir nukritus plytai ant galvos. J&J vakcina yra saugi. Reikia tik pataisyti informacinio lapelio tekstą.


Lietuvos moksleivių matematikos žinių patikrinimas parodė, kad galima apsieiti ir be jokio švietimo. Pasiekimai puikūs – moksleiviai suvokia 40 proc. skaičių. Jeigu būtų vertinama pagal penkiabalę skalę, mokinių pasirengimas būtų įvertintas stipriu dvejetu. Švietimo reformos duoda puikius rezultatus. Tik vieno procento moksleivių matematikos pasiekimai puikūs. Švietimo ministrė išdidžiai pareiškia, - reikia kreipti mažiau dėmesio į visokius egzaminus. Ir išvis, tas švietimas per daug sureikšminamas.


Lietuviai jau nebe daugiausiai išgerianti tauta. Kas kaltas? Valstiečiai. Armonaitė raitojasi rankoves – imsis inovacijų. Konservatoriai trina rankas. Kuo daugiau Armonaitės partija sukels triukšmo, tuo mažiau teks dėmesio po kilimu dalinamiems ES milijardams. Kai žmonės išsiblaivys, bus šaukštai po pietų. Reikia atstatyti kritusias alkoholio apyvartas. Tam pasitelkiamas inovatyvus narkotikų legalizavimas. Prisišniojus miltukų užsinorės užsigerti. Laisvai atsipūsk – numalšink troškulį. Po tokio kokteilio nebus jokio skirtumo, kur vyras, kur moteris. Svarbu, nuosekliai įgyvendinti savo idėjas.


Gerti ar negerti – štai mįslė.


Jau kelios dienos kaip veikia visos parduotuvės. Kai kurie prekybininkai jau nebegyvi, bet dar nespėjo sugesti, arba pirkėjai kovidiniai – neužuodžia. Bankrotus pastebėsime nebūtinai iš blogo kvapo.


Pagaliau Gruzijos pozicija ir opozicija susitaikė. Tiesa, sutaikė ne Lietuvos taikdarys, kuris buvo išprašytas iš Gruzijos. Lukašenka atsivežė dar daugiau branduolinio kuro savo atominiams reaktoriams. Tegu džiaugiasi, kad turi tokią kaimynę kaip Lietuvą. Jeigu jų kaimynė būtų Izraelis, dar nepastatyta atominė elektrinė būtų subombarduota ir pribaigta kibernetinėmis atakomis.


Valstiečiai nori atstatydinti aplinkos apsaugos ministrą. Sako, kad jo daroma žala nusveria naudą gamtai. Kažkada valstiečiams patiems buvo iškilusi dilema su trimis ministrais. Alytaus teismas pradeda nagrinėti sudegusių padangų bylą. Gamtos apsaugos kontrolierių žala gamtai bus įrodinėjama teisme.


Ko Panorama nepasakė. Pagaliau turime tikrai Lietuvišką viruso atmainą, kuri atkeliavo tiesiai iš Anykščių šilelio. Kaip ją pavadinsime? Brisiaus galas, Laimės žiburys. Ne, per daug provincialu. Pasaulio žiniasklaida linksniuodama Lietuvą neištars tokio painaus pavadinimo. Pavadinkim ją Spartakas. Ką tai turi bendra su Anykščiais? Sąsaja tiesioginė. Kažkada Anykščiuose veikė veltinių fabrikas Spartakas. Bandau įsivaizduoti neskiepytą Spartaką su vailokais.


Panorama nepranešė ir apie Konstitucinio teismo išaiškinimą, kad tiesioginiai mero rinkimai yra antikonstituciniai, kaip ir pats naujieną pranešęs Konstitucinio teismo pirmininkas, kurio įgaliojimai baigėsi daugiau nei prieš metus.
 

Jonas BALČIŪNAS