į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
NAUJIENOS
2022-02-17. MOKOMĖS MĄSTYTI KRITIŠKAI

MOKOMĖS MĄSTYTI KRITIŠKAI

 

Vasario 7–11 d. mūsų gimnazijoje viešėjo ERASMUS+ programos strateginių partnerysčių projekto „Kritinis ir kūrybinis mąstymas“ partneriai iš Čekijos, Slovėnijos, Bulgarijos ir Lenkijos. Projekto tikslas – ugdyti mokinių kritinio ir kūrybinio mąstymo įgūdžius, supratimą apie būtinybę tikrinti šaltinių ir informacijos pagrįstumą, mokytis analizuoti bei argumentuoti.

 

Prieš prasidedant projekto partnerių susitikimui, mokiniai iš anksto ruošiesi kalbėti tema „Žiniasklaidos priemonės ir aš“, pamokose buvo kalbama apie „melagienas“ bei kaip jas atskirti nuo tikrų žinių, taip pat buvo analizuojami straipsniai ir tikrinama informacija. Susitikimo metu mokiniai aktyviai dalyvavo diskusijose apie tai, kodėl „melagienos“ plinta greitai, kodėl dažnai sunku atskirti, kur melas, o kur tiesa. Pagrindinis projekto koordinatorius čekų mokytojas Radek Dan pravedė mokiniams užsiėmimą apie manipuliavimą žiniasklaidoje, o mokytojams – apie kognityvinius iškraipymus, jų tipus ir logines klaidas, analizavo jų pavyzdžius.

 

Taip pat mokiniai kartu su mokytojais aptarė „atvirkštinės pamokos“ (kai mokiniams skiriamas namų darbas susipažinti su nauja mokymo medžiaga, o klasėje ši medžiaga aptariama ir įtvirtinama) metodą, kuris buvo taikomas įvairių pamokų metu, analizavo jo privalumus bei trūkumus. Mokiniai pastebėjo, kad savarankiškai nagrinėjant naują temą ugdomas kritinis mąstymas, gebėjimas atsirinkti pagrindinę informaciją, ją sisteminti bei paaiškinti draugams. Mokytojai taip pat sutiko, kad šis metodas yra labai paveikus, ugdantis mokinių atsakomybę, savarankiškumą, leidžiantis mokiniams mokytis naujo dalyko savo tempu.

 

Projekto dalyviai žiūrėjo ir aptarė filmą „Nežiūrėk aukštyn“, kuriame kalbama apie vyriausybės, politikų ir žiniasklaidos abejingumą. Mokiniai dirbo grupėmis, dalinosi įspūdžiais bei diskutavo apie žiniasklaidos įtaką žmonių mąstymui bei to pasekmes. Prieš filmo peržiūrą projekto dalyvius pasveikino ir simbolines dovanėles įteikė Anykščių r. savivaldybės švietimo skyriaus vedėja Jurgita Banienė.

 

Nepabūgę lietuviškos žiemos drėgno bei žvarboko oro, projekto dalyviai smagiai ir turiningai leido laiką, bendravo vieni su kitais. Su projekto partneriais aplankėme Lajų taką, įkopėme į Anykščių Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčios apžvalgos aikštelę, pasivaikščiojome po miestą. Didžiulį įspūdį mūsų svečiams paliko Vilnius ir jo senamiesčio tvarkingos, ramios gatvelės, restauruojami namai bei atsiveriantys nuostabūs miesto vaizdai nuo Gedimino pilies kalno.

 Kitas projekto dalyvių susitikimas jau netrukus vyks Lenkijoje. Mūsų komandos dar laukia daug darbų.

 

„Šis projektas finansuojamas remiant Europos Komisijai, „Erasmus+“ programos lėšomis, kurią Lietuvoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas. Šis kūrinys atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Komisija negali būti laikoma atsakinga už bet kokį jame pateikiamos informacijos naudojimą.“

 

Anykščių r. Svėdasų Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijos informacija