į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
NAUJIENOS
2022-06-07. STRATEGINIS SIEKIS- ATSTATYTI TEISINGUMĄ

2022 m. birželio 8 d. 14 val. įvyks Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro Zigmo Vaišvilos spaudos konferencija Seime „Stambulo konvencijos neteisinis įteisinimas Lietuvoje“.

https://www.lrs.lt/sip/portal.show?p_r=35448&p_k=1&p_event_id=19960

 

Spaudos konferencijoje dalyvauja Lietuvos visuomenės tarybos valdybos narys Tauras Jakelaitis, teisininkai Erikas Pavlovičius ir dr. Nendrė Černiauskienė.

 

2022 m. gegužės 25 d. mirė Lietuvos Visuomenės Tarybos (LVT) Teisingumo darbo grupės vadovas Kęstutis Eiva. Žmogus, neatlaikęs  9 metus trukusius teisminius procesus prieš jį. Šio žmogaus patirtis teismuose ir lietuviška teisingumo sistema aprašyta advokatės Aldonos Meilutytės knygoje „IŠSIGIMĘ TEISMAI SUŽLUGDYTA VALSTYBĖ“, kurią išleido Lietuvos visuomenės taryba.

 

Lietuvos Visuomenės Tarybos vienas steigėjų, nuosekliai gynęs ir kitus nuo teisėsaugos persekiojimų, kruopštus, kūrybingas ir darbštus LVT Teisingumo darbo grupės vadovas Kęstutis Eiva paruošė Teismų įstatymų pataisas, kurių esmė – teisėjų atsakomybės dėl akivaizdžiai nepagrįstų teismų sprendimų priėmimo, reikalavimas teisėjams vadovautis įstatymais ir faktais, bet ne teisėjo vidiniu įsitikinimu.

 

Spaudos konferencijoje pristatomas ir teisinis ginčas su valstybe dėl Pranciškaus Valicko pasisakymų apie Stambulo konvenciją. Teismų pagalba kuriamos aplinkybės, sudarančios galimybes pažeisti pagrindines demokratijos prielaidas, riboti žodžio laisvę ir nuomonės skelbimą ne tik viešoje erdvėje bet ir politinės kampanijos metu, kurioje tokių ribojimų nėra.

 

2021 m. pabaigoje Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė, kad vertinant dėl Stambulo konvencijos Seime tvyrančias įtampas yra akivaizdu, jog teikti šią konvenciją ratifikavimui būtų labai rizikinga, tačiau vylėsi, kad anksčiau ar vėliau politinė valia ir drąsa ratifikuoti Stambulo konvenciją Seime atsiras. Ir tai bus daroma, mūsų manymu, jau kitoje Seimo sesijoje 2022 m. rudenį.

 

Seimui atvirai ignoruojant piliečių konstitucinę teisęs į referendumą, o teismams dangstant valdžios veiksmus, aiškėja, kad net ir visuomenei išskirtinai jautrią Stambulo konvenciją siekiama ratifikuoti ne referendumo keliu, bet valdančiosios mažumos noru.

 

Spaudos konferencijoje kviečiami dalyvauti visi, kuriems rūpi teisingumo vykdymas Lietuvoje ir Stambulo konvencijos įteisinimo klausimai. Esminis klausimas Lietuvos Respublikos piliečiams - ar mums tikrai rūpi mūsų konstitucinės teisės, ar mes tikrai patenkinti tuo, kas vyksta Lietuvoje?

 

Pranciškaus Valicko teisines išlaidas apmoka Lietuvos visuomenės taryba – bet tik dėl geros valios žmonių aukų. Neriboto dydžio auka priimama į sąskaitą:

Asociacija Lietuvos Visuomenės Taryba

Atsiskaitomoji sąskaita:  LT22 7300 0101 5735 5388
„Swedbank“ AB, SWIFT kodas HABALT22

Mokėjimo paskirtyje prašome įrašyti: „auka P.Valicko byloje“

Susisiekti su mumis galite: info@lietuvosvisuomenestaryba.lt; nendre.cerniauskiene@gmail.com;

Išsami informacija: www.lietuvosvisuomenestaryba.lt