į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
NAUJIENOS
2024-03-22. KAIMO PLĖTROS KONFERENCIJA SVĖDASUOSE


KONFERENCIJA „LIETUVOS KAIMO PLĖTROS PROGRAMA PLĖTOJANT KULTŪROS IR TRADICINIŲ AMATŲ, EDUKACINES VEIKLAS KAIME“ SVĖDASUOSE


2024 m. kovo 21 d. Svėdasuose įvyko Utenos apskrities konferencija „Lietuvos kaimo plėtros programa, plėtojant kultūros ir tradicinių amatų, edukacines veiklas kaime“.


Konferenciją organizavo Lietuvos Kaimo Tinklo narė VšĮ „Karmazinų keramika“ atstovaujama Svėdasų miestelio „anūkės“ Beatričės Kelerienės ir jos vyro Džiugo Vaičiūno, partneris – asociacija „Svėdasų bendruomenė“.


Konferencijos tikslas – sutelkti, sudrauginti kaimo smulkaus verslo atstovus, paskatinti jų bendradarbiavimą bei partnerystės tinklų plėtrą.


Renginyje dalyvavo ir sveikinimo žodį tarė garbingi svečiai: Anykščių rajono savivaldybės meras Kęstutis Tubis, Utenos rajono savivaldybės vicemerė Daiva Pečionė, Anykščių rajono savivaldybės tarybos narė, Panevėžio pramonės, prekybos ir amatų rūmų Anykščių filialo direktorė Sonata Veršelienė, per 60 Utenos apskrities ir kaimyninių apskričių kaimo verslininkų teikiančių ar planuojančių teikti edukacines ir / ar kultūros paslaugas arba naudojantiems savo veikloje tradicinius amatus.

 

Utenos vicemėrė Daiva Pečionė Svėdasų bendruomenei įteikė Utenos rajono Leliūnų kaime esančio keramikos muziejus įkūrėjo Vytauto Valiušio sukurtus keramikos gaminius, kaip simbolį įrodantį, kad kaime galima sukurti pagarbos vertą, klestintį verslą.


Konferencijos organizatorius Džiugas Vaičiūnas savo pranešime klausytojus įtikino, kad edukacinės paslaugos ir tradiciniai amatai turi būti vystomi ne vien tik kaip savo krašto reprezentacija, tai turi būti ir solidus pragyvenimo šaltinis. Džiugas pasidalino ilgamete marketingo specialisto patirtimi ir gerais patarimais, kaip išdrįsti tai padaryti.


Anykščių rajono Vietos veiklos grupės (VVG) vietos plėtros strategijos administratorė Ilona Jurevičienė papasakojo apie VVG rajone sėkmingai įgyvendintus projektus, o VVG plėtros strategijos administravimo vadovas Jurijus Nikitinas pristatė Anykščių rajono vietos plėtros strategijos įgyvendinimo aktualijas bei priemones skirtas ne žemės ūkio veiklai pradėti.


Molėtų rajono VVG pirmininkė Dalia Mikelinskienė į renginį atvyko su komanda. Buvo pristatyta Molėtų rajono strategija ne žemės ūkio verslui, pasidžiaugta įgyvendintais projektais, pristatytos Molėtų rajone vykdomos edukacijos ir jų sumanytojai – edukatoriai. Savo sėkmės istoriją pristatė Justinas Duchovskis – žmogus iš miesto persikėlęs gyventi į kaimą Molėtų rajone ir pradėjęs gaminti rankų darbo šokoladą, dabar jau vedantis ir edukacijas apie šokolado gimimą. Su dideliu malonumu ragavome šokolado pagardinto kadagio uogomis, grikiais, lazdynų riešutais bei skirtinose pasaulio šalyse augintų kavos pupelių grynojo šokolado. Justino produkciją galima buvo ir įsigyti.


Konferencijos dalyviams pietus gamino Svėdasų miestelio verslininkai – D. Kutkienės įmonės kavinės „Pas Gedą“ kolektyvas.


Antroji konferencijos dalis buvo skirta sėkmės istorijų pristatymui.
Svėdasų seniūnijos Butėnų kaime įsikūrusį Ugnės ir Eimanto Matelių medaus ūkį pristatė pati ūkio šeimininkė charizmatiškoji Ugnė Matelienė. Medaus ūkio savininkė džiaugėsi gana per trumpą laiką pasiektais rezultatais kuriant medaus produktų asortimentą, pasakojo apie nutinkančius džiaugsmus ir sunkumus vedant edukacijas, dalinosi patirtimi apie paramos gavimą verslo plėtrai ir, svarbiausia, pristatė tik nuo pernai metų pradėta teikti paslaugą – poilsį su bitėmis. Tai sukėlė didžiulį auditorijos susidomėjimą, todėl Ugnė visus norinčius išbandyti bičių raminančią terapiją pakvietė nuo gegužės vidurio atvykti į Butėnus ir patirti užburiančią bičių sparnelių plazdėjimo kuriamą ramybę.


Vyžuoniškė Gražina Sirutienė pasakojo, kaip vien širdies balso vedama iš socialinės darbuotojos, dirbusios Svėdasų senelių globos manuose, tapo floriste, Utenoje įkurtos gelių parduotuvės „Unika floristika“ savininke. Moteris švyti pasakodama apie savo darbą, nors sako kad, iššūkių darbe netrūksta.


Iš kaimyninio Adomynės kaimo atvykusi Virginija Pakalniškienė pristatė Adomynės dvare vystomas kultūrines veiklas ir turizmą. Pasakojo „Pagrabinių bandelių“ prikėlimo iš užmaršties istoriją, džiaugėsi vis labiau ir labiau įveiklinamu dvaru ir jo teritorija.


Mindaugas Balčiūnas, daugiau, kaip 20 metų sėkmingą marketingo specialisto karjerą daręs miesto vaikas, vos prieš keletą metų „trumpam“ atvažiavo į Padvarninkų kaimą, esantį Andrioniškio seniūnijoje. „Trumpam“ pavirto į naują gyvenimo etapą, kuriame atsirado sodyba, trys žavios dukros, MB „Pjauk grybą“, valdanti prekės ženklą „Marijos trobelė“ ir obuolių sūriai. Mindaugas – pardavėjas nuo Dievo, todėl jo klausytis vienas malonumas! „Man labai patinka mintis „verslas kaip džiazas“, sakė Mindaugas. „Patinka tik pastačius koją galvoti, kur statyti kitą. Tačiau puikiai žinome, kad, norint groti džiazą, reikia labai gerai valdyti instrumentą.“

 

Kad džiazuoti Mindaugui sekasi, pamatėme ir paragavome visi, nes Mindaugas kartu su žmona Vita ir žaviomis dukrytėmis pakvietė visus degustuoti jo šeimos gaminamus obuolių sūrius derinant juos su įvairiausiais sūriais, mėsa, pipirais, šia mintį jam draugiškai pasiūlė Žan Luka Demarko, svečiuodamasis Mindaugo šeimos ūkyje. Bendraujant su Mindaugu, atrodo, kad jo fantazijai ribos neegzistuoja, todėl šiandien gavome ne tik ragauti obuolių sūrius, bet ir piešėme valgomus paveikslus, kuriuos su malonumu suvalgėme.


Konferencija įvyko. Tikslą pasiekėme – kaimo verslininkai lankė vieni kitų ekspozicijas, dalinosi patirtimi, noriai demonstravo savo veiklas ir / ar produktus, kvietė vieni kitus užsukti į svečius, dalinosi kontaktais, sklandė džiaugsmingos emocijos.


Kaip simboliška: Vaižgantas kvietė gyvenime ieškoti deimančiukų, o šiandien didelis būrys deimančiukų patys susirinko Vaižganto žemėje – Svėdasuose. Svidėkite, Mielieji!

Asociacijos „Svėdasų bendruomenė“ pirmininkė
Virginija Valikonytė

Nuotraukos