į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
NAUJIENOS
2024-03-28. KNYGA APIE MŪSŲ KRAŠTO GAMTĄ

 Knyga „Anykščių krašto gamta“. Bronius Šablevičius

 

Anykščių kraštas turtingas begale unikalių istorijos, kultūros ir gamtos paveldo objektų, tikras rojus gamtininkui ar keliautojui. Šalia visiems gerai žinomų ir lankomų objektų, knygos skaitytojas susipažins ir su mažiau žinomais, mažiau išpopuliarintais, taip pat sužinos apie šio krašto saugomas teritorijas bei jų gamtines vertybes.

 

O labiausiai knyga bus vertinga gamtininkui, besidominčiam gyvosios gamtos turtais: knygos puslapiuose gausu žinių apie šio krašto retąsias, saugomas augalų, grybų ir gyvūnų rūšis, kuriomis Anykščių kraštas pelnytai didžiuojasi.

 

Knygoje rasime skirsnelį, skirtą ir Svėdasams...

"Kartais didžiausias gamtos vertybes reikia slėpti net nuo gamtininkų. Tarp pačių gamtininkų neretai sklando posakis, kad didžiausias priešas paukščiui – ornitologas, o didžiausias priešas augalui – botanikas. Kaip bebūtų keista, neretai tai būna tiesa."


„Niekuo negalima pasitikėti“, - sako gamtininkas dr. Bronius Šablevičius. „Jei parodau reto augalo radimvietę vienam patikimam žmogui, reikia nepamiršti, kad šis irgi turi vieną patikimą žmogų, o pastarasis irgi... Taip nusitęsia „patikimų žmonių“ grandinė ir ta radimvietė tampa vieša“.


Bronius Šablevičius nemėgsta tų gamtininkų, kurie gamtininkais būna tik nuo pirmadienio iki penktadienio, darbo valandomis. Jo nuomone, tikras gamtininkas turi būti kaip kunigas, kuris turi pašaukimą bei atlieka savo misiją ir dieną, ir naktį.


„Pas Bronių dažnas gamtininkas kreipiasi dėl įvairiausių retųjų augalų. Ypač po praėjusiais metais jo išleistos knygos „Po orchidėjų pievas ir miškus“. Kaip sako pats Bronius, ši knyga tapo visuotinio susidomėjimo laukinėmis orchidėjomis katalizatoriumi. Joje sudėtos visos Lietuvoje aptinkamos rūšys.


Net ir tos, kurių yra žinomos tik 1-2 radimo vietos visoje šalyje. Ir jų augimo vietas Bronius Šablevičius slepia kaip didžiausią paslaptį, nes jos išliko tik dėl to, kad apie jas niekas nežinojo“, - rašo gamtininkas Andrejus Gaidamavičius naujausiame laikraščio ŠIANDIEN priede „Sengirė“.
https://www.youtube.com/watch?v=Yj3rLWlakAw