į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
NAUJIENOS
2015-03-16. Žolės deginimas gali brangiai kainuoti

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento Anykščių rajono agentūros pareigūnai kovo 11-ają, vykdydami reidą Anykščių rajone, Varkujų kaime sulaikė to paties kaimo gyventoją K. S., kuris degino sausą žolę. Iki atvykstant pareigūnams pažeidėjas jau buvo spėjęs išdeginti beveik 1 ha plotą pievos. Pažeidėjui K. S. gresia administracinė bauda nuo  dvidešimt aštuonių iki dviejų šimtų trisdešimt vieno euro bei teks atlyginti gamtai padarytą žalą, kuri siekia 774,56 eurų.


Primename, kad už žolės deginimą numatyta administracinė atsakomybė, o už nepilnamečių paauglių nusižengimus baudžiami jų tėvai.


Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekse už nustatytus gaisrinės saugos taisyklių reikalavimų pažeidimus numatyta tokia administracinė atsakomybė:


už žolės, nukritusių medžių, lapų, šiaudų, laukininkystės ir daržininkystės atliekų deginimą, pažeidžiant aplinkos apsaugos reikalavimus, piliečiai gali būti baudžiami nuo 28 iki 231 eurų, o pareigūnai-nuo 57 iki 289 eurų baudomis;


 už ražienų, taip pat nenupjautų ir nesugrėbtų žolių, nendrių, javų ir kitų žemės ūkio kultūrų deginimą piliečiai gali būti baudžiami nuo 57 iki 289 eurų, o pareigūnai- nuo 115 iki 347 eurų baudomis;


už priešgaisrinės miškų apsaugos reikalavimų pažeidimus piliečiai gali būti baudžiami nuo 28 iki 57 eurų, o pareigūnai-nuo 86 iki 173 eurų baudomis;


už priešgaisrinės apsaugos reikalavimų pažeidimus, sukėlusius miško gaisrą arba jo išplitimą, piliečiai gali būti baudžiami nuo 579 iki 1158 eurų, o pareigūnai- nuo 1158 iki 2316 eurų baudomis.


Be to, gali tekti atlyginti gamtai padarytą žalą, kuri kartais siekia ne vieną šimtą eurų. Numatyta atsakomybė ir žemės savininkams, jos naudotojams ir valdytojams, kurie nesiima priešgaisrinės apsaugos priemonių, pastebėję savo žemėje žolės gaisrą. Jie gali būti baudžiami nuo 28 iki 173 eurų baudomis. Taip pat jiems gali būti sumažintos tiesioginės išmokos už žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotus, kuriuose bus nudeginta žolė ar ražienos. 

Anykščių rajono agentūros informacija