į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
NAUJIENOS
2015-04-01. Tarptautinio projekto dalyvių susitikimas Graikijoje

Svėdasų Juozo Tumo-Vaižganto gimnazija dalyvauja tarptautiniame ERASMUS+ projekte ,,Atverkime duris neformaliam ugdymui”, kurį finansuoja Europos sąjunga. Kovo  3-8 d. Graikijoje vyko 1-asis šio daugiašalio projekto dalyvių susitikimas. Gimnazijai jame atstovavo projekto koordinatorė, anglų kalbos mokytoja J. Garbauskienė ir darbo grupės narės - informacinių technologijų mokytoja A. Fjelbirkeland ir lietuvių kalbos mokytoja J. Gutmanienė.

 

Atvykusios į Atėnus, skubėjome susipažinti su šiuo  miestu, garsėjančiu savo praeitimi. Lydimos geranoriškai nusiteikusių graikų apžiūrėjome senamiestį, vakare pasigėrėjome  ant kalvos stūksančiu įspūdingai apšviestu Akropoliu. Kitą dieną aplankėme Akropolio archeologijos muziejų. Moderniame pastate iš stiklo ir betono, kuris yra pastatytas Akropolio papėdėje, eksponuojamos Atėnų demokratijos aukso amžiaus skulptūros. Užkopėme ant kalvos  viršūnės, kur buvo įsikūręs Akropolis, iš arčiau apžiūrėjome jo liekanas.

 

Iš Atėnų keliavome  į Trikalą, kur vyko pagrindiniai projekto užsiėmimai. Čia mus  su kolegomis iš Rumunijos, Turkijos ir Lenkijos svetingai priėmė Trikalos technikos mokyklos kolektyvo atstovai. Kaip įprasta projektų mobilumų metu, pirmiausia buvome pakviesti į  miesto meriją.  Paskui Rotušėje energinga  pasakų kūrėja graikė papasakojo, kaip kuriamos pasakos. Ši mokytoja į kūrybinį procesą įtraukia ne tik vaikus, bet ir jų tėvelius. Ir mes pabuvome jos mokiniais, graikiškai sudainavome eiliuotą pasaką  apie vilką, įsimylėjusį avelę.  Kiti  Trikalos mokytojai  taip pat pasidalino savo patirtimi, kaip taiko neformalaus ugdymo metodus siekdami kelti mokinių motyvaciją, tobulinti jų gebėjimus bendrauti it bendradarbiauti.

 

Istorijos mokytoja muziejuje - mečetėje pristatė edukacinę programą. Pažintis su Trikalos senamiesčiu buvo neįprasta: kaip mokiniai pasiskirstę grupelėmis su žemėlapiais rankose ieškojome objektų, fotografavome. Taip mus supažindino su dar viena neformalaus ugdymo forma, kurią taiko mūsų kolegos. Kad netradicinėje aplinkoje galima mokytis ir tiksliųjų dalykų, įsitikinome sename malūne, kur  mokytoja Joana pristatė savo patirtį,  kaip mokiniai čia mokosi matematikos bei fizikos. Informacinių technologijų mokytojai pademonstravo programą, kuria naudodamiesi mokiniai kuria virtualias įmones.

 

Be praktinių užsiėmimų, susitikimo metu buvo diskutuojama apie kitas projekto veiklas, informacijos sklaidą ir jos perteikimo formas.

Dvi dienas praleidę Trikaloje, aplankėme Meteorą – kopėme į uolas, ant kurių įsikūrę 6 veikiantys vienuolynai. Užburiantis gamtos grožis, nepakartojami vaizdai buvo tarsi  dovana atsisveikinant su svetingais kolegomis iš Trikalos. Išsiskirdami nesakėme sudie, nes jau rugpjūčio mėnesį susitiksime Lietuvoje.

 

Grįžusios iš kelionės  pasidalinome įspūdžiais su kolegomis, planavome, kaip skleisime įgytą patirtį, kaip vykdysime kitas projekto veiklas. Projekto darbo grupės laukia ir organizaciniai darbai, nes rugpjūčio mėnesį antrasis projekto susitikimas vyks mūsų gimnazijoje.  

 

Projekto darbo grupės informacija