į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
NAUJIENOS
2021-05-02. PAMĄSTYMAI


Gintaras Jazdauskas
·
Išėjo Glaveckas. Galvojau nieko apie jį nerašyti, nes nelabai man jis patiko. Kai kuriais klausimais(ypatingai Snoro) labai jau "pradažnas" buvo. Bet apie mirusį gerai arba nieko. Tačiau postas ne apie tai. Šiandien tik pliki skaičiai ir trumpas vertinimas kaip įstojome į Europos sąjungą. Šiandien visgi 17-osios mūsų nepriklausomybės netekimo metinės 

 


Iš 130 Aukščiausiosios Tarybos deputatų, prieš daugiau nei tris dešimtmečius Kovo 11-ąją balsavusių dėl Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo, tik 124 vadinami signatarais. Tiek parlamentarų per vardinį balsavimą pritarė Aktui „Dėl Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo“, dar šeši susilaikė, nė vienas nebalsavo „prieš“. Iš 130, mirę jau yra 38.


Asmeniškai pažįstu 6 signatarus, pastovų ryšį palaikau su 3. Iš šių 6 signatarų super gyvybingi ir pilni jėgos dar 20 metų bus tik 3(esu optimistas, taip tikiuosi), kadangi 1990 03 11 jie dar buvo pakankamai jauni. Matydamas kaip dabartinis komjaunuolių talibų būrys klastoja istoriją(neva už laisvę turime būti dėkingi tik Paryžiaus katedros kvazimodui), džiaugiuosi turėjęs galimybę prisiliesti prie istorijos ne iš TV pasakojimų, o iš realių signatarų(kaip minėjau, pažįstu 6 Iš visų 124 signatarų, t.y. net 4,8%). 


Kitas įdomus faktas yra tas, kad prieš stojimą į ES ir Šiaurės Atlanto Teroristų Organizaciją(NATO) pasisakė tik du(mano mėgstamiausi) signatarai. tai Rolandas Paulauskas ir Egidijus Klumbys. Jie yra vieninteliai ir nepakartojami du signatarai negavę kažkokio ten valstybinio ordino(priežastis aukščiau) 

 

Apie 2004 05 01 sukaktį ir apie skalbimo miltelių referendumą: Pamenu save tais 2003-2004-ais metais. Nors buvau tik aštuntokas-devintokas, skeptiškai vertinau visą tą vimdantį pozityvą (paauglystė, o aš buvau metalo muzikos mėgėjas, todėl natūraliai kai ką vertinau nihilistiškai). Visgi, metai parodė, kad mano skepticizmas buvo pagrįstas(emigravęs milijonas, nykstanti periferija, katastrofiškai sužlugdyta vidutinė ir stambi pramonė bei gamyba, katastrofiškas prasiskolinimas tiek valstybės, tiek gyventojų).

 

Taip pat, labai minimaliai, tačiau pats asmeniškai prisidėjau prie 2014-ų metų žemės ir 300k į 100k referendumo(nes juk demos kratos). Apie 2014-ų referendumą turbūt prisimenate. - kvazimodas ir kompanija dėjo visas pastangas, kad referendumas neįvyktų, buvo kabinėjimasi prie parašų, buvo diskredituojami organizatoriai(panašiai kaip dabar šeimų maršo) ir t.t. Na, o apie 2004-ų priminsiu, pradėkime nuo konstitucijos:


LR Konstitucija 148 straipsnis:
Konstitucijos 1 straipsnio nuostata „Lietuvos valstybė yra nepriklausoma demokratinė respublika“ gali būti pakeista tik referendumu, jeigu už tai pasisakytų ne mažiau kaip 3/4 (75%) Lietuvos piliečių, turinčių rinkimų teisę.


2003 m. referendumas dėl Lietuvos Respublikos narystės Europos Sąjungoje – privalomasis referendumas dėl Lietuvos Respublikos narystės Europos Sąjungoje. Referendumas vyko dvi dienas – 2003 m. gegužės 10 ir 11 d. 10d. piliečių aktyvumas siekė vos 23,01%. Taigi žinant, kad reikia surinkti 75% rinkimų teisę turinčių Lietuvos piliečių balsų buvo sugalvota pratęsti (ko beje, niekada istorijoje nėra buvę) referendumą sekančią dieną.

 

Norint paskatinti piliečius eiti balsuoti (kas mano supratimu yra irgi šiurkštus pažeidimas) per radiją ir televiziją buvo paskelbta, jog atėjusiems balsuoti rinkimų apygardose bus dalijami lipdukai, su kuriais „Maxima” ir „T Market” prekybos centruose už 1 centą bus suteikta teisė nusipirkti alaus butelį, šokoladuką ar skalbimo miltelių.

 

Gegužės 11 dieną susumavus rezultatus iš viso prie balsadėžių susirinko 63,37 % visų rinkėjų, bet ne 75% kaip yra numatyta LR konstitucijoje. Faktinė išvada- referendumas dėl narystės ES yra neteisėtas, nes buvo pažeistas LR konstitucijos 148 straipsnis.


P.S. Lietuvos Respublikos ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas stojimo į ES sutartį pasirašė 2003 metų balandžio 16 dieną. Šios sutarties apimtis - apie 5000 puslapių. Referendumas dėl stojimo į ES vyko 2003 m. gegužės 10-11 dienomis. Vadinasi, Lietuvos piliečiai, jei norėjo žinoti, už ką balsuoja, per 25 dienas turėjo perskaityti 5000 puslapių sutartį, t.y. po 200 puslapių per dieną.


Su sukaktimi, aborigenai! [