į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
NAUJIENOS
2021-06-09. KIEK SVĖDASUOSE PATRIOTŲ?

Žinau, kad ne vienas jau atkreipė dėmesį, jog perėjus per visą miestelį, dažnai nesutinki nei vieno žmogaus. Jeigu ne pravažiuojančios mašinos, būtų ramu kaip kapinėse. Tiesą sakant, kas kartą praeidamas pro jas, visada matau ten krutančią bent vieną kitą žmogystą.

 

Svėdasai nuo seno pasižymėjo įvairiausiomis iniciatyvomis, pradedant Jaunimo klubu bei savo televizija ir baigiant paveikslų galerija, gyvąja prakartėle ar spalvotu laikraščiu "Svėdasų varpas". Jaunimas visada labai didžiuodavosi savo miesteliu, svėdasietiška kilme ir vietiniu patriotizmu. Prieš 50 metų netgi buvo iškėlę šūkį "Svėdasai - Europos centras!", kurį visur deklaruodavo ir iš principo stengdavosi įgyvendinti. 

 

Prieš vienuolika metų Aldonos Širvinskienės iniciatyva, gimusi dar tame STV klubelyje prie skverelio, buvo įkurtas šis internetinis puslapis, savotiškas Zenono NAVICKO idėjų tęsėjas. Pavadinome Svėdasų krašto patriotų svetaine, tikėdamiesi suburti miestelį mylinčius žmones. Kai ką užgavo jos pavadinimas - neva, mes visi patriotai, visi mylim savo kraštą... Deja, realybė tokia, kad nebeliko ne tik kovingesnių patriotų, bet apskritai gyvų žmonių, kurie šią idėją palaikytų. Tad iš esmės ši svetainė tereikalinga tiek, kiek numirėliui kompresas... 

 

Vienintelis Vytautas RIMŠA,  šviesios atminties svėdasiškis iš draugijos "Alaušas", ją vertino ir visokiariopai palaikė - juk tai viso dešimtmečio miestelio metraštis. Ir dabar šis puslapis dvėsuoja didele dalimi tik šios draugijos, kuriai dabar vadovauja Rita Skaržauskienė-Šimkevičiutė, dėka. Ryškiausias Svėdasų krašto patriotas Raimondas GUOBIS, pirmojo Svėdasų laikraščio "Alaušo varpas" leidėjas, dabar daugiausia dėmesio skiria mokslinei veiklai ir Butėnams, todėl kraštiečių pamėgtosios jo "Svėdasietiškos kronikos" ilsisi tik svetainės archyvuose.  

 

Nežiūrint šių gana pesimistinių gaidų, norime pranešti nuotaikingesnę žinią: jungiamės į ''Gyvojo tautiečio" projektą ir tada tiksliau galėsime išsiaiškinti, kiek Svėdasuose yra likę žmonių, kurie ne tik valgo, miega ir atlikinėja kitus gamtinius reikalus, bet pergyvena ne tik dėl Svėdasų, bet ir Tėvynės...

 

Jeigu manai, kad dar esi gyvas, nenudusintas visuotinio abejingumo, parašyk...

 

 

 



Susisiekite su mumis!

Vardas:*
Vardas:*
Įmonė:
El. paštas:*
Telefonas:
* Privalomi laukai
Siųsti