į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
NAUJIENOS
2024-07-16. JUBILIATAI

Taip jau sutapo, kad šią vasarą du kraštiečiai mokslininkai, kūrybiškos sielos žmonės, Vaižganto mažosios premijos „Už nuopelnus Svėdasų kraštui“ laureatai sulaukė labai gražių, prasmingų devyniasdešimtmečių.

Tokį iškilų jubiliejų iš Vaitkūnų kaimo kilęs, Kauno rajone gyvenantis technikos mokslų daktaras, docentas Gvidas Kazlauskas sutiko birželio 25-ąją, o iš Tauragnų krašto (Utenos r.) kilęs Vilniuje gyvenantis gamtos mokslų daktaras docentas Romualdas Šimkūnas garbingą 90-metį minėjo liepos 5-ąją.
R. Šimkūnas visuomenėje plačiai žinomas ir kaip tautodailininkas, medžio drožėjas, literatas, puoselėjantis savo gimtąją aukštaičių tarmę. Vaižganto gimtajame Malaišių kaime (Svėdasų seniūnija) prie Tumų sodybvietės jis sukūrė menišką kryžių, kryžkelėje link Malaišių stovi doc. R. Šimkūno medžio skulptūra su Alaušo varpo simboliu, meniškais medžio drožiniais šis tautodailininkas paženklino Vaižganto gimtinėje esantį akmenį, „Juodžiaus kelmu“ vadinamą, 120 liepų alėją.
Daug savo medžio drožinių, skirtų lietuvių literatūros klasiko kanauninko Juozo Tumo-Vaižganto atminimui, menininkas padovanojo Kunigiškių I kaime veikiančiam Svėdasų krašto muziejui. Muziejuje galima pamatyti ir doc. dr. R. Šimkūno dovanotų autorinių knygų, suvenyrų.
2014 metų rugsėjo 20 dieną per Vaižgantines svėdasiškiai, atsidėkodami šiam menininkui už Vaižganto gimtinę papuošusius tautodailės darbus, už geranoriškumą ir paramą Svėdasų krašto muziejui, įteikė šeštąją Vaižganto mažąją premiją „Už nuopelnus Svėdasų kraštui“.
Doc. dr. Gvidas Kazlauskas plačiai žinomas kaip ilgametis tuometinės Lietuvos žemės ūkio akademijos mokslininkas, prorektorius, dėstytojas, katedros vedėjas, ne vieną dešimtmetį paskyręs jaunosios kartos mokymui, darbų saugos programų ir mokslinių laboratorijų kūrimui, dirbančiųjų sveikatingumo gerinimui bei kitiems svarbiems klausimams. Nors ir būdamas labai užimtas mokslo reikalais, jis visuomet surasdavo laiko gimtajam Svėdasų kraštui. Kartu su broliu architektu Broniumi Kazlausku Gvidas nuoširdžiai rūpinosi Vaižganto gimtųjų Malaišių tvarkymu,
120 liepų alėjos, skirtos Juozo Tumo-Vaižganto 120-osioms gimimo metinėms pasodinimu 1989 metų rudenį, Lietuvos partizanų, palaidotų Kunigiškių kapinėse, atminimo įamžinimu ir kt. patriotiškais reikalais. Kraštietis Gvidas kasmet prisideda patarimais, moraline ir materialine parama prie respublikinių renginių – Vaižgantinių – organizavimo, Svėdasų krašto muziejaus tvarkymo ir puoselėjimo, yra nuolatinis muziejaus ir Vaižgantiečių klubo „Pragiedrulys“ renginių globėjas ir rėmėjas. Kaune jis kartu su kitais kraštiečiais įkūrė Kauno anykštėnų draugijos Vaižgantiečių klubą. Už šiuos ir daugelį kitų patriotiškų darbų doc. dr. Gvidui Kazlauskui 2020 metų rugsėjo 12 dieną per dvyliktąją Vaižgantinių šventę buvo įteikta dvyliktoji Vaižganto mažoji premija „Už nuopelnus Svėdasų kraštui“.
Nuoširdžiai sveikindami garbiuosius Jubiliatus linkime stiprios sveikatos, energijos, Dievo palaimos, sėkmės jų visuose darbuose ir sumanymuose. Ir tariame : „Ilgiausių metų, ilgiausių!“...
(Fotografų Simonos Bagdonaitės ir Raimundo Kovo nuotraukose matome vaizdus iš Vaižgantinių, kurių metu buvo pagerbti doc. dr. Romualdas Šimkūnas