į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
NAUJIENOS
Geražodis Mokytojai

                                           Irena Pabarškienė
                                              ( 1939 - 2014 )

Sekmadienį Svėdasų kapinių žemė priglaudė ilgametę kultūros darbuotoją, mokytoją, teisingą parapijietę ir pilietę, 75 - ių Ireną Pabarškienę.


Kilusi iš linksmų ir nuoširdžių žmonių - kupiškėnų krašto, nuo Subačiaus jau vaikystėje pamėgo muziką, liaudies ir modernesnes lietuviškas dainas, tad suaugusi likimą susiejo būtent su muzika - tapo kultūros organizatore, muzikos mokytoja. Svėdasiškiai puikiausiai, su dideliu pasigėrėjimu ir pagarba prisimena jos darbą kultūros namuose meno vadove, atvirumą įvairioms naujovėms, jaunimo sumanymų palaikymą.

 

Mokykloje - puiki mokytoja gebėjusi įdomiai pasakoti apie pasaulio muzikos didybę, apie garsiuosius kompozitorius klasikus ir dainuoti moksleivius uoliai mokiusi. Svėdasų Juozo Tumo - Vaižganto gimnazijoje dar ilgokai mokytojavo jau būdama pensininkė, bet savo energija, visuomeniškumu ir jaunesnius kolegas lenkė. Juk kaip smagu būdavo gėrėtis jos režisuotais Naujametiniais karnavalais, girdėti jos išmokytų mokinukų giesmių Šv. Kalėdų ir kitų švenčių proga bažnyčioje.

 

Mokė ir manė dar Žaliojoje, aštuonmetėje - pamenu kaip visokias daineles ir net himnus valstybinius dainuodavome, visokios muzikos klausydavome. Manau ir tai lėmė, kad ir šiandien gebu šį bei tą sudainuoti. O štai mūsų, aštuntokų išleistuvių dieną viena iš pamokų taip pat buvo muzikos. Kažkas iš berniukų buvo atsinešę magnetofoną " Daina", o geroji mokytoja leido klausyti kokių tik norime muzikos įrašų. Ir nuskambėjo - " bitlai", " smokai" bei didysis tos dienos hitas - grupės Electric Light Orchestra aranžuota Bethoveno Likimo simfonija, parodija, sukurta Cuck Berry " Roll Over Beethoven".

 

Klausiausi kaip kokio stebuklo, nežinau ar visiems klasiokams patiko, bet violončelių, smuikų ir elektrinių gitarų garsams nutilus, po nedidelės tylos Mokytoja tepasakė, kad nelabai vykusi aranžuotė. Na bet dėl skonio nesiginčijama - rašydamas šias eilutes vėl įsiklausiau į tą istorinį kūrinį, prisiminiau mūsų Mokytoją, tą gražią gegužės dieną, ir man dar kartą jis patiko.


Gražios muzikos amžinybės soduose, Mokytoja.

Raimondas GUOBIS