į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
Senoji SVETAINĖ » Nevyriausybinės organizacijos
Svėdasų televizija

Prieš šešetą metų keli techniški vyrukai pajuokavo, paleisdami į miestelėnų televizorių ekranus savos gamybos ,,vaizdelį", nufilmuotą viename miestelėno bute - kone Svėdasų televizija!

Pokštas svėdasiškiams patiko, vardas prilipo ir netrukus šiuo pavadinimu buvo įregistruota visiškai rimta organizacija. Tai buvo pirmoji viešoji įstaiga rajone. Ažiotažas buvo didžiulis: vieni stebėjosi, kiti svėdasiškiams pavydėjo. Visuomeninės televizijos veikloje panoro dalyvauti net 22 asmenys.

 

                     STV būstinė Svėdasuose

Pradžioje entuziazmo netrūko, bet greit paaiškėjo, kad kiekvieną kartą skolinantis aparatūrą, nieko gera nenuveiksi. Be to žiūrėti ,,žalią", beveik nemontuotą, dažniausiai beprobleminę medžiagą greit pabosta. Rimtesniam darbui reikėjo aparatūros. Deja, vietoje rėmėjų neatsirado, ir kol steigėjai bandė ,,prasimušti" į įvairius fondus, entuziazmas prigeso, aktyvistai išsibarstė. Nors transliacijos įstrigo, organizacija nemirė. Buvo rašomi projektai, susirašinėjama su įvairiomis instancijomis, bandoma užsiimti leidybine veikla, teikti paslaugas gyventojams, tuo būdu stengiantis patiems užsidirbti lėšų.

 

Pagal įstatus, Svėdasų televizija yra bendruomenei lygiavertė organizacija, su ryškiai akcentuojamu pilietiškumo ugdymu visuomenėje. Deja, pretenzingai skambantis pavadinimas užgožia esmę, ir daugelis joje temato tik vaikų žaidimą. Nenuostabu, kad vietiniai nelinkę jos remti, nors tai bene daugiausiai galinti padėti svėdasiškiams organizacija. Jos veiklos ignoravimas netiesiogiai atsisuka prieš pačius gyventojus. Svėdasai jau seniai galėjo turėti daug gerų dalykų, pavyzdžiui, viešą kompiuterių klasę su internetu, buitinių ir informacinių paslaugų teikimo punktą…

 

Beje, televizija išlieka geru bendruomenės sutelktumo indikatoriumi: įsikerti ryte Svėdasų kanalą ir jei ekranas tuščias, reiškia galima miegoti toliau - miestelyje pilietinės visuomenės dar nėra…

 

Dalį Svėdasų televizujos archyvų rasite ČIA

 

Rajono laikraštis apie SVĖDASŲ TELEVIZIJĄ

Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo taryba, išnagrinėjusi 2003 metų viešosios informacijos rengėjų konkursui pateiktus projektus, 15 tūkst. Lt finansavimą skyrė viešosios įstaigos “Svėdasų televizija” TV bei interneto projektui “Kultūros raiška praeityje ir dabar Svėdasų krašte”. Projekto autorius – svėdasiškis Vytautas Maželis. Iš viso pagal konkurso rezultatus buvo skirta 3 milijonai 88 tūkst. 560 Lt valstybės paramos 96 projektams (49 – spaudos ir 47 audiovizualiosios informacijos). 


Svėdasų televizija gyvuoja jau penkerius metus. Susibūrę entuziastai kurį laiką ruošdavo vietinės televizijos laidas, filmuodavo seniūnijoje vykstančius renginius. Tačiau neturint tinkamos reikiamos videoaparatūros, TV laidų teko atsisakyti. 


Dabar “Svėdasų televizijos” entuziastai kartu su kitų nevyriausybinių organizacijų atstovais kuria Svėdasų krašto internetinį puslapį, prisideda prie įvairių kultūrinių renginių organizavimo, rengiasi miestelio 500-ųjų metinių jubiliejui. 


Sėkmė lydėjo prieš kurį laiką ir Anykščių rajono savivaldybės Viešosios bibliotekos Svėdasų filialo bibliotekininkės Violetos Gliaudelienės paruoštus projektus, skirtus vaikų ir jaunimo užimtumui, Atviros Lietuvos konkurse. Už gautus pinigus buvo nupirkta įvairios vaikiškos literatūros, žaislų, įsigyta muzikinių centrų ir kompaktinių diskų bei audiokasečių.

Vytautas BAGDONAS