į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
Svėdasiškių draugija ALAUŠAS
2024-07-20. GRIKIAPELIAI - GYVAS KAIMAS

Kur lietuvybės dvasia dar plevena…

 

Šiandieninis Lietuvos kaimas… Daugeliui prieš akis iškyla apleistų fermų griuvėsiai, suvargusios sodybos ir vienas kitas senolis jose. Tačiau yra ir išimčių. Viena iš jų – šalia Svėdasų esantis kaimas, su keistoku pavadinimu – Grikiapeliai. Čia dar gyva senojo kaimo dvasia, kurią saugo nedidelė, bet aktyvi ir kūrybinga vietos bendruomenė, bene pirmoji rajone oficialiai įteisinusi savo statusą.

 

Grikiapeliečiai didžiuojasi savo kraštiečiu Adomu Prūsu, kuris buvo žymus verslininkas, ekonomistas, finansininkas, politikas, visuomenininkas, vienas iš Lietuvos banko steigėjų, kurį 1922 m. šalies Prezidentas paskyrė Lietuvos banko valdytojo pavaduotoju. Jo parašo faksimilė išlikusi ant pirmųjų lietuviškų litų, o kaimo gale – liepa, po kuria su dr. J.Basanavičium aptarinėdavo valstybės reikalus.

 

Iš šio garbaus žmogaus giminės yra kilusios ir penkios sesutės Matelytės – darbščios, balsingos, kūrybingos ir tikros Lietuvos patriotės. Savo gimtąją tėvų sodybą jos ne tik išsaugojo, bet ir pavertė tikru kultūros židiniu kaime. Čia vyksta įvairiausios tautinės šventės ir kiti kultūriniai renginiai, į kuriuos suvažiuoja respublikoje žinomi žmonės ir kolektyvai.

 

Praėjusį savaitgalį Matelių sodyboje buvo surengta Meno diena. Čia tapytojus iš Kauno ir Vilniaus sukvietė talentinga organizatorė, viena iš penkių seserų –  Gražina Kepežinskienė. Ji daug metų panemunietė, susigyvenusi su tuo kraštu ir jos žmonėmis, bet nepamirštanti  ir savo gimtinės.

 

Šį kartą renginiui toną uždavė menininkai ir tautodailininkai iš Kauno rajono Samylų kultūros centro. Tai tapybos studija ,,Atrastų talentų kampelis“. Net keturi tautodailininkai: Daiva Nevardauskienė, Laimutė Nenortienė, Eglė Targanskienė ir Darius Armonavičius jau rengia personalines kūrybos parodas. Meno dienoje Matelių sodyboje taip pat dalyvavo profesionaliojo meno atstovės iš Kauno – keramikė, fotomenininkė Audronė Dambrauskienė-Šiurkienė, akvarelistė ir tapytoja Marija Rastenienė bei vilnietė, rytietiškojo tapybos tušu ant ryžių popieriaus kūrėja Ina Loreta Savickienė. Jos surengusios ne vieną personalinę parodą ir dalyvavusios Lietuvos ir tarptautinėse parodose bei pleneruose.

 

O šio mažojo plenero užduotis – prakalbinti dešimtmečių nuvargintą medį. Taip senų lentų gabalai virto paveikslais, kuriais iki Vėlinių galima bus pasigrožėti Grikiapelių bendruomenės namuose.

Džiugu, kad į renginį aktyviai įsijungė ir kaimo bendruomenė. Grikiapelietė Egidija Miškinienė pristatė nemažai savo originalių darbų iš vilnos, savo kūrybos papuošalus – mokytoja Nijolė Braukylienė, medžio drožinius – Virgis Vaičys. Grikiapelių bendruomenės pirmininkė Daina Mejerienė papasakojo apie bendruomenės veiklą, pateikė foto nuotraukų albumus, atspindinčius įvairiausius bendruomenės darbus, nuveiktus per du dešimtmečius.

 

Nėtikėtas renginio akcentas tiek svečiams, tiek saviškiams – neseniai įkurto sodybos etnografinio muziejaus ekspozicija. Ji vos telpa senojoje pirkioje, kurioje  gyveno seneliai, kol statėsi naują namą. Vienas ryškiausių eksponatų – svėdasiškio J. Lašo gamybos kankės, atkentėjusios Sibiro tremtį ir vėl sugrįžusios į tėvynę. Nuostabiausia, kad šiuos eksponatus buvo galima paliesti, pakilnoti ar net pauostyti: įsitikinsite, kad jie tikrai išlaikė savo laikmečio kvapą…

 

„Grikiapeliai – mums atradimas. Čia kai ateini, matai, kas iš tikro tikra –žmonės, bendruomenė, aplinka. Mes irgi stengėmės į gyvenimą žiūrėti optimistiškai, laikytis vienas kito, saugoti tradicijas, turėti savo nuomonę ir nepasiduoti šiuolaikiškiems „makaronams“, kuriuos mums iš visų kampų kabina. Palinkėjimas grikiapeliečiams – žydėkit, klestėkit ir laikykit šį Dievo jums duotą nuostabų Lietuvos kampelį,“- kalbėjo Panemunės bendruomenės pirmininkas Gediminas Žukauskas.

 

Baigiamojoje renginio dalyje – laužas, kūrybinių darbų parodos pristatymas, kolektyviai gamintas katilas plovo ir, žinoma, daug skambių dainų, be kurių šioje sodyboje neįsivaizduojami visi tokie susiėjimai.

Valentinas REPŠYS

 

                   Antrasis pleneras (nuotraukos)

Kūrybiniai darbai ant medžio. Piešė: Gailutė Malaukienė, Genovaitė Žukauskienė, Danė Samušytė, Audronė Dambrauskienė-Šiurkienė, Liuda Miškinienė, Daiva Nevardauskienė.

https://www.facebook.com/photo?fbid=7267899366644787&set=pcb.7267901649977892



Susisiekite su mumis!

Vardas:*
Vardas:*
Įmonė:
El. paštas:*
Telefonas:
* Privalomi laukai
Siųsti