į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
BALTASIS BALANDIS fondas
2023-01-15. RANKŲ SUŠILDYTAS MOLIS

 

Aldonos Širvinskienės keramika

''Rankų sušildytas molis''.

 

                      Nors lauke lašnoja lietus, bet čia šilta ir jauku. Prabangiame židinyje spragsi beržinės malkos. Jų šviesa spindi mažais žiburėliais ant pieštų keramikinių indų ir puošnios baltų kalijų puokštės ant stalelio. O kolekcija iš balto molio, akmens masės ir porcelianinio mėlyno molio dirbinių ''Rankų sušildytas molis'' jau Leliūnų ir Rubikių bibliotekose. Paroda vyks iki sausio 31 d., o vėliau keliaus į Debeikių biblioteką.

 

                      Leliūniečiai renkasi į kultūros skyrių sausio 13-osios - Lietuvos laisvės gynėjų dienos minėjimui ir susitikimui su literate, kultūros organizatore, visuomenininke, filantrope, leidėja Aldona Dudonyte-Širvinskiene.

 

                      Renginyje dalyvavo ir žinomas tautodailininkas, skulptorius Aleksandras Tarabilda su žmona Alma. Skulptorius viešniai padovanojo išdrožtą sielos nerimą gydantį rūpintojėlį, sėdintį  ąžuoliniuose rėmuose.

 

                      Mus nustebino jos spalvingi indai. Kaip tai atsitiko, klausėme, kad ėmėte minkyti molį? O ji nusišypso ir atsako, – man patinka indai. Ji susirinkusiems į susitikimą, pasakojo ne tik apie indų gamybą, bet pristatė ir savo parašytas, sudarytas ir išleistas knygas. Viso – 65 knygas. Ši darbšti moteris organizuoja literatų (poezijos, prozos, humoro) konkursus ir vaikų piešinių konkursą ''Plunksna'' su kuriais keliauja po visą šalį ir leidžia konkursų dalyvių kūrybos almanachus.

 

Pati rašo poeziją, prozą, publicistiką ir biografines knygas. Tai pakankamai didelis knygų skaičius, palyginus, kad Aldona pradėjo rašyti tik 2007 metais. Pasakojo kaip atsiranda viena ar kita knyga, kodėl vienoks ar kitoks pavadinimas. Ji skaitė eilėraščius, ištraukas iš prozos knygų, įterpdama pasakojimus iš asmeninio gyvenimo. Paskutiniu laiku ji įnikusi rašyti romanus. Naujas romanas “Išdavystė“ jau spaustuvėje. Nors už lango jau buvo sutema, bet nė vienas klausytojas nežvilgčiojo į laikrodžius ir nesiruošė skubėti į namus, o pasakojo apie savo vaikystę.

 

                      Esame sužavėti jos darbais ir džiaugiamės, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija įteikė ''Gerumo žvaigždę'' (2016 m.), už nuopelnus Anykščių kraštui apdovanota ''Šimtmečio anykštėno ženklu'' (2019 m.), o Lietuvos Respublikos Seimas įvertinęs jos darbus įteikė medalį ''Tarnaukite Lietuvai'' (2021 m.).

 

                      Parodos autorė nuoširdžiai dėkinga už dovanas Leliūnų ir Rubikių bibliotekų filialų vedėjai Birutei Ražanskienei ir leliūniečiams už svetingą priėmimą.

 

Nuotraukų autorės Irena Kuliavienė ir Birutė Ražanskienė.

Informacija fondo ''Baltasis balandis''.