į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
BALTASIS BALANDIS fondas
2024-10-12. XI-asis PROZOS KONKURSAS

                                    

Fondo ''Baltasis balandis'' XI -asis respublikinis prozos konkursas ''Balta Paukštė''

         

          Spalio 5 d. vidurdienį Lietuvos prozininkai rinkosi į Anykščių koplyčią – Pasaulio anykštėnų kūrybos centrą. Čia jų laukė respublikinis XI -ojo prozos konkurso ''Balta paukštė'' baigiamasis renginys.

          Renginys prasidėjo sveikinimais. Rašytojus pasveikino Anykščių rajono savivaldybės mero patarėja Rūta Neniškienė. Pasiklausyti naujausių literatų kūrinių atvyko ir Lietuvos rašytojų sąjungos narys Stasys Babonas.

 

          Už galimybę susitikti literatūriniuose Anykščiuose, Lietuvos labdaros ir paramos fondo ''Baltasis balandis'' pirmininkė ir renginio vedančioji Aldona Širvinskienė nuoširdų AČIŪ tarė: Anykščių menų centrui, suteikusiam erdvę Anykščių koplyčioje - Pasaulio anykštėnų kūrybos centre, rėmėjui – Anykščių rajono savivaldybei ir informaciniam rėmėjui – regioniniam naujienų portalui, www.anyksta.lt ir laikraščiui ''Anykšta''.

 

          Atvykusiųjų laukė, net dvi knygosi. Viena iš jų ''Pasivaikščiojimai 11'' su konkursiniais kūriniais ir antra – ''Legenda. Balta Paukštė''. Prieš metus buvo literatams pasiūlyta sukurti ''legendą'' apie fondo ''Baltasis balandis'' ilgametę veiklą. Atsiliepė, net 38 kūrėjai.

 

          Šiais metais kūrinius almanachui ''Pasivaikščiojimai 11'' atsiuntė 58 prozininkai iš 24 miestų ir rajonų, tai Palangos, Tauragės, Kretingos, Kelmės, Skuodo, Mažeikių, Šiaulių,Pakruojo, Pasvalio, Biržų, Panevėžio, Kupiškio, Anykščių, Rokiškio, Utenos, Zarasų, Ignalinos, Švenčionių, Vilniaus, Kauno, Prienų, Alytaus, Druskininkų, Kalvarijos ir Vokietijos.

 

          Po sveikinimų laukė nuotaikingas žinomo solisto bei įvairių festivalių laureato Sigito Stankūno koncertas. Gerb. solistas atstovaudamas Lietuvą, koncertavo daugelyje užsienio šalių: išmaišė visą tuometinę Tarybų Sąjungą, Rytų Europą, koncertavo Etiopijoje, Vietname ir net, kas šiandien itin egzotiška – Šiaurės Korėjoje.

 

          Kasmet fondas ''Baltasis balandis'' literatus suburia vis kitoje vietovėje, nes ''Baltasis balandis'' neturi savo renginių salės. Fondas dėkingas geriems žmonėms, kurie neatlygintinai renginiams suteikia patalpas.

 

          Prozininkai savo kūrybą yra skaitę rašytojo Juozo Tumo-Vaižganto gimtuosiuose Malaišiuose, net dvejus metus iš eilės; Vaižganto muziejuje, Kunigiškiuose ir Kunigiškių kaime; vėliau keliavo į Ustronę, Panevėžio r., į Juozo Tumo-Vaižganto ir knygnešystės muziejų; svečiavosi Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės bibliotekoje; Biržų pilyje; Vyžuonų bibliotekoje, Utenos r.; Dusetų Kazio Būgos bibliotekoje, Zarasų r.; Kupiškio rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje.

 

          Pasibaigus skaitymams prasidėjo apdovanojimų metas.

          Visiems rašiusiems ''legendą'' buvo įteiktos padėkos.

          Geriausio 2024 m. kūrinio autorė buvo paskelbta Regina Rasimienė iš Alytaus, (Alytaus apskrities literatų klubas "Tėkmė") ir apdovanota ''Baltos paukštės'' statulėle ir diplomu.  

 

          Anykščių rajono savivaldybės mero patarėja Rūta Neniškienė padovanojo gėlių Lietuvos labdaros ir paramos fondo ''Baltasis balandis'' pirmininkei Aldonai Širvinskienėi ir įteikė gėlių puokštę XI -ojo prozos konkurso ''Balta Paukštė'' laureatei Reginai Rasimienei iš Alytaus.

 

          O 2022 m. ''Baltos paukštės'' laureatė Eglė Veita (Mažeikiai) vėl neatvyko atsiimti apdovanojimo (jau trejus metus iš eilės). Jai neįteiktas diplomas, patvirtinančio laureatės vardą.

          Prozininkų konkurso 2024 m. nuostatuose rašoma: ''Organizatoriai turi teisę keisti ir pildyti renginio nuostatus bei pratęsti ar atšaukti konkursą, net atšaukti viešai paskelbtą laureatą (kai neatvyksta atsiimti apdovanojimo 3 metus iš eilės). Apdovanojimas įteikiamas asmeniškai renginio metu''.

 

          Renginį fotografavo ir filmavo, fondo ''Baltasis balandis'' ilgametis bičiulis Albinas Janulaitis.

          Dar kartą vedančioji padėkojo rašytojams už puikius kūrinius ir pakvietė ant Koplyčios laiptų bendrai istorinei nuotraukai ir prie bendro stalo, su atsineštiniais užkandžiais, pokalbiams, planams ir naujoms pažintims.

                  Labdaros ir paramos fondo ''Baltasis balandis'' informacija.

 

https://www.anyksta.lt/anyksciuose-xi-asis-respublikinis-prozos-konkursas-balta-paukste/#

 

https://www.youtube.com/watch?v=InUazg87ees - Anykščiai. XI- tasis literatūrinis prozos konkursas ,,BALTASIS BALANDIS''. 2024.10.05. (pirma d.), aut. Albinas Janulaitis

 

https://www.youtube.com/watch?v=xka-1uheTL0 - Anykščiai. XI-tasis literatūrinės prozos konkursas ,,BALTASIS BALANDIS''. 2024.0.05.(antra d.), aut. Albinas Janulaitis